Orta Avrupa ülkeleri arasında yer alan Romanya, Avrupa birliği veya Latin birliği gibi çeşitli kuruluşlara üye ülkeler içerisinde yer almaktadır. Özellikle Avrupa birliği üyeleri içerisinde yüzölçümü bakımından yedinci büyük ülke olarak kabul edilen Romanya 42 eyaletten oluşmaktadır.

Ülkenin başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri olma özelliğine sahip olan Bükreş, Avrupai Birliği’nin en büyük 6.şehri olarak da kabul edilmektedir. Romanya’da Bükreş’in yanı sıra genellikle seyahat için sıkça tercih edilen önemli şehirler Köstence, Kaloşvar, Braşov, Yaş, Galati ve Sibiu yer almaktadır.

Romanya Vize İstiyor Mu?

Romanya vize istiyor mu? Sorusu kapsamında özellikle Romanya’nın schengen anlaşmasına dahil olan ülkeler içerisinde yer alması nedeniyle bordo pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize talebinde bulunurken diğer özel pasaport grubunda kabul edilen yeşil, gri ve siyah pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından schengen vizesi talep etmemektedir.

Bu noktada Romanya vizesi schengen mi? Sık sık vermiş olduğumuz danışmanlık hizmeti kapsamında vize temsilcilerimize iletilen sorular içerisinde yer almaktadır. Romanya yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi birçok anlaşma içerisinde yer almakta olup bu anlaşmalar içerisinde schengen anlaşması da yer almaktadır. Bu nedenle Romanya vizesi schengen vizesi olarak adlandırılmaktadır.

Romanya Vize Başvurusu

Romanya vize başvurusu gerçekleştirilecek olan kişilerin Ankara Romanya büyükelçiliği, İstanbul Romanya başkonsolosluğu veya İzmir Romanya konsolosluğu üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir.

Ancak başvuruların herhangi bir diplomatik temsilciye başvurulmadan online sistem üzerinden de oluşturulması mümkündür. Online Romanya vize randevusu alınarak gerçekleştirilen bu başvurularda Romanya konsolosluğu resmi web sitesi üzerinden randevu alınarak e vize talebinde bulunulması mümkündür.

E- vize başvurusu yapacak olan kişilerin kendisinden talep edilen evrakları eksiksiz bir şekilde istenilen formatta sisteme yüklenmesi gerekmekte olup işlemin tamamlanmasından sonra onay için kısa bir süre beklemesi gerekmektedir.

Çoğunlukla vize başvuruları ortalama olarak 10 ila 15 gün içerisinde sonuçlanmaktadır olup başvuruların genellikle bir ay önceden yapılması önerilmektedir.

Başvuru sürecinde kişilerden talep edilen temel evraklar içerisinde aşağıdaki evraklar yer almaktadır;

  • Vize talep dilekçesi
  • Nüfus cüzdan fotokopisi
  • Romanya e-vize başvuru formu
  • 2 adet 35×45 mm ölçülerinde biometrik fotoğraf
  • İkametgâh belgesi
  • Seyahat bitiminden sonra 6 ay daha geçerliliği olan ve 2 sayfası boş olan pasaport
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Finansal durumu gösteren belgeler
  • Seyahat belgeleri
  • 000 eur teminatlı seyahat sağlık sigortası
  • Konaklama yeri rezervasyonları

Ancak bu evrakların yanı sıra çalışan kişilerden ek olarak talep edilen evraklar, işverenlerden, devlet dairesi çalışanlarından, emeklilerden, ev hanımlarından, çalışmayan kişilerden, 18 yaş altı bireylerden ve öğrencilerden talep edilen evrakların yanı sıra seyahat kategorisine göre de çeşitlilik gösteren bazı evraklar talep edilmektedir.

Romanya Vize Türleri Nelerdir?

Romanya vize türleri özellikle vize başvuruları sürecinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Kişilerin teslim edeceği evraklar, başvuru yapacağı merkez veya ödeyeceği harç ücretleri üzerinde belirleyici rol oynayan Romanya vize türleri kendi içerisinde Romanya A vizesi, Romanya B vizesi, Romanya C vizesi ve Romanya D vizesi olarak 4 kategoriye ayrılmaktadır.

Romanya A vizesi havaalanı transit vize olarak da adlandırılmakta olup gidilecek asıl ülkeye Romanya üzerinden transit olarak uçuş yapılacağı süre içerisinde Romanya sınırlarında kalma hakkı tanımaktadır.

Romanya B vizesi ise transit vize olarak adlandırılmakta olup ülke içerisinde en fazla 5 güne kadar konaklama imkânı sağlamaktadır.

Romanya C vizesi kısa süreli vize olarak bilinmekte olup kişilere 180 gün içerisinde 90 güne kadar ikamet etme hakkı tanımakta olup çoğunlukla turistik, iş seyahati, ulaşım veya aile ziyareti gibi nedenlerle ülkede bulunacak olan kişilere verilen vize türüdür. Romanya turist vizesi bu kategori içerisinde yer almaktadır.

Son olarak Romanya D vizesi ise uzun süreli vize olarak bilinmekte olup kişilerin 90 günden fazla süreyle ülke sınırları içerisinde kalması gerektiği durumlarda alınan vize kategorisidir. Bu vize oturum izni olarak da adlandırılmakta olup kişilerin ülkeye de aile birleşimi, çalışma veya eğitim amacıyla bulunması gerektiği durumlarda almaları gereken vize türüdür.

Romanya E-Vize Nedir?

Romanya e-vize, Romanya hükümeti tarafından sunulan bir elektronik vize hizmetidir. E vize bu sayesinde yurtdışına seyahat etmeyi planlayan kişiler, vize başvurularını herhangi bir merkeze gitmeden internet üzerinden yapabilmektedir. Bu vizelerin değerlendirme süreci de oldukça kısa olduğundan çabuk sonuçlanmaktadır. Elektronik ortamdan başvuru yapılmış olması nedeniyle onaylandıktan sonra elektronik olarak teslim edilmektedir.

Romanya Vize Randevusu

Romanya vize randevusu kısa süreli seyahatler için Romanya konsolosluğu veya Romanya büyükelçiliği tarafından yetkilendirilmiş olan vize danışmanlık firmaları üzerinden alınırken uzun süreli vize başvuruları için bizzat konsolosluk veya büyükelçilik üzerinden alınması gerekmektedir.

Romanya vize başvurusu gerçekleştirilecek olan kişilerin kendisinden talep edilen evrakları eksiksiz şekilde toplayarak e vize başvurusu yapmayacağız zaman vize başvuru merkezleri ofislerine teslim etmesi ve daha sonra randevularını oluşturulması gerekmektedir.

E vize başvurusu yapacak olan kişilerin ise bu süreçte evraklarını sisteme yükledikten sonra randevularını oluşturmaları ve biyometrik veri beyanında bulunmaları gerekmektedir.

Romanya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Romanya vizesi kaç günde çıkar? Sorusu kapsamında özellikle ticari, turistik, şoför veya öğrenci vizesi için başvuru yapacak kişilerin kısa süreli vize başvuruları ortalama olarak 4 ila 15 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır.

Ancak bu süreçte diplomatik sorunlar, sistemsel aksamalar veya konsoloslukta meydana gelebilecek bazı yoğunluklar nedeniyle başvuruların değerlendirilme süreci uzayabileceği için planlanan seyahat tarihinden 30 gün önce başvuru yapılması önerilmektedir.

Romanya Vizesi ile Hangi Ülkelere Gidilir?

Romanya vizesi ile hangi ülkelere gidilir? Sorusu genellikle bazı ülkelere ait vizelerin farklı ülkelere giriş imkanı sağlaması nedeniyle Romanya’nın da böyle bir politikasının bulunup bulunmadığı merak edilmektedir.

Romanya vizesi alan kişilerin bu vize sadece kendi ülkesini ileri içerisinde geçerli olarak kabul edildiği için farklı ülkelere seyahat etmeleri mümkün değildir. Romanya vizesi schengen vizesi olsa da tek girişli vize olması halinde Avrupa’nın diğer devletlerine giriş yapması mümkün değildir.

Aynı zamanda çok girişli vize sahibi olan kişilerinde Romanya üzerinden farklı ülkelere transit olarak geçiş yapması gerekmektedir.

Romanya Vizesi Ne Kadar?

Romanya vizesi ne kadar? Sorusu vize başvurusu yapacak olan kişiler için oldukça önemlidir. Bu noktada vize ücretleri vize kategorilerine göre farklılık göstermekte olup kişilerin ödeyeceği vize ücretleri de kategoriye göre değişiklik göstermektedir.

Aynı zamanda Romanya vize ücretleri içerisinde konsolosluğun talep etmiş olduğu harç ücreti ile birlikte danışmanlık hizmeti bedeli ve başvuru ücreti gibi çeşitli ücretler de yer almaktadır. Bu nedenle ödemeniz gereken en net fiyatlara vermiş olduğumuz danışmanlık hizmeti kapsamında ulaşmanız mümkündür.

2025 yılı itibariyle belirlenmiş Romanya vize ücretlerinden bazıları şöyledir;

  • 7 günlük turistik 1 girişli 125 euro
  • 1 aylık ticari 140 euro
  • 3 aylık ticari 160 euro
  • 15 günlük özel ziyaret 1 girişli 125 euro
  • 6 aylık eğitim (d tipi) çok girişli 15 iş günü 180 euro
  • 6 aylık aile birleşimi (d tipi) çok girişli 180 euro
  • 1 aylık transit 2 girişli 125 euro